navi



18. helmikuuta 2014

Vinkkejä lukulomalle



Eilen sitten alkoi armoton asioiden kertaus, mutta välillä oli pakko käydä tuulettamassa päätä ulkosalla ja napsia muutamia valokuvia. Jep, keskittymishäiriöinen on aina ahkera opiskelija tunnista toiseen - not.

Näin lukuloman alkamisen kunniaksi ajattelin kasailla muutaman vinkkini kaikille lukulomaa viettäville; kertokaahan mitä tykkäätte ja löytyykö omalta vinkkilistaltanne samoja juttuja.

TAVOITTEET
- Aseta itsellesi tavoite, joka on tarpeeksi korkea sekä mieluisa palkinto, jonka saat tavoitteiden täytyttyä. Jos suuntaat lukulomalle ajatellen, että "kaikki ok, jos nyt läpi pääsen" tulet tuskin tekemään niin paljon töitä kuin silloin, jos ajatuksissa siintää näky M:n keskiarvosta tai unelmien opiskelupaikasta.

LUKUSUUNNITELMA
- Yksinkertaisesti ja lyhyesti: Tee se.
- Älä kuitenkaan tee päivittäistä minuuttiaikataulua, vaan etene mieluummin löysemmillä päivä- tai viikkotavoitteilla: tällöin et ole pulassa, jos jollekin päivälle sattuu pakollista menoa, etkä ehdi lukea niin paljon kuin olit suunnitellut
- Käytä apuna kirjojen sisällysluetteloita: on paljon järkevämpää suunnitella lukemisensa aihekokonaisuuksien kuin pelkästään sivumäärien perusteella

LUKUPROSESSI
- Käytä hyväksi sisällysluetteloja ymmärtääksesi kokonaisuudet: ei ole mitään hyötyä tankata yksityiskohtia yksityiskohtien jälkeen, jos et muista mihin suurempaan kokonaisuuteen ne liittyvät
- Ota huomioon, millä tavalla itse opit parhaiten ja millä tavalla oppiminen on itsellesi mielekkäintä: ei kannata tuhrata voimavaroja ja aikaa lukemalla eteenpäin "hauki on kala, hauki on kala, hauki on kala...", jos et luettuasi muista mikä se hauki oikein on
- Lukemisen ei ole pakko olla tylsää paikallaan istumista: kutsu kaverit kylään tai menkää porukalla kirjastoon lukemaan, katso aiheeseen liittyviä dokumentteja yms., nauhoita puhelimelle oppikirjan sisältöä ääneen luettuna (voit kuunnella sitä vaikka bussimatkoilla ja lenkillä!), liitä askartelu mukaan kokonaisuuksien hahmottamiseen... Mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon.

YLEISIÄ VINKKEJÄ
- Pidä huolta itsestäsi: syö, nuku ja liiku tarpeeksi, älä stressaa liikoja
- Pyri säilyttämään unirytmisi sellaisena kuin se on koulua käydessäsi: näin toimiessasi et ole pulassa kirjoituksia edeltävänä iltana, kun olet tottunut menemään nukkumaan aamukuudelta
- Lukulomalla on sallittua tehdä muutakin kuin lukea pelkkiä koulukirjoja: vietä aikaa kaverien kanssa ja älä unohda harrastuksiasi tai muita sinulle tärkeitä asioita näiden seuraavien viikkojen aikana!

Tsemppiä lukemiseen kohtalontoverit!

6 kommenttia

  1. Ootpas nätti! Ja tuo ihana lause siun bannerissa on miullakin, mut vaan instagramissa :-)

    http://heavenonearth-juuuli.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kehuista ja kommentista! Ja hih, hauska sattuma - mun oli pakko napata tuo tuohon, koska Einstein on viisaana miehenä muotoillut tuon samaistuttavan ajatuksen niin kauniisti :-)

      Poista
  2. Mua kauhistuttaa jo nyt muutaman vuoden päässä odottava oma lukuloma... Näistä vinkeistä on varmasti apua! :)

    http://only--my--life.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu, jos koit, että näistä vinkeistä voisi olla apua! Lukulomaa ei kannata kauhistella lainkaan, sillä todellisuudessa se ei ole sen pahempaa kuin normaali kouluarkikaan - ehkä jopa päinvastoin hieman helpompaa, kun ei tarvitse keskittyä kuin muutamaan aineeseen, eikä ole läksyjä ja muuta sellaista ylimääräistä siinä lukemisen ohessa. : ) Kiitos kommentistasi!

      Poista
  3. Köh, lukuloma on kyl aika rankka loppujen lopuksi. Joten isot tsempit lukemiseen! Ja omista lukulomatekniikoista sen verran, että näin yliopisto-opiskelijana sanoisin, että jos vaan kokee lukusuunnitelman toimivan, se PITÄÄ tehdä. Ja vaikka ei kokisikaan sen toimivan, niin kannattaa silti tehdä, koska muuten käy niin että ei sit luekaan (kuten miulle käy parhaillaan... Tenttejä armottomasti tulossa, mutta koska ei oo lukusuunnitelmaa niin en lue :D). Ite tykkään päiväkohtasista suunnitelmista, en kellonajoista tai sivumääristä, vaan ihan siitä että jaan esim. kirjan osiin ja luen yhden osion päivässä. Esim. pääsykokeisiin lukiessa oli luettavana viis kirjaa, jaoin jokaisen kolmeen osaan, joten loppujen lopuks luin kirjan kolmessa päivässä... Se oli tahti, jolla ehdin lukea kaikki asiat useempaan kertaan, mutta jolla ehdin sisäistää ne ilman että pitää paahtaa tuhottoman pitkiä päiviä (siitä huolimatta opiskelin lähemmäs 10 tuntia päivässä)

    Itse lukemisessa oon ite kokenut parhaaks sen, että sen sijaan et ite papattaa faktaa päähän, niin ottaa sopivan kaverin uhriksi ja alkaa selittään opiskeltavaa asiaa. Sillä nimittäin oppii kummasti. (nimim. hautaan biologiopiskelijana lähipiirini armottoman biologia-vyöryn alle. Perhe on saanut mm. kuunnella mun monologejani solujen aineenvaihdunnasta ja lintujen tieteellisistä nimistä) :D

    ~Vladdy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentistasi Vladdy-höpö! <3 Allekirjoitan kyllä about kaiken, mitä sanot. :D

      Poista

Mikäli kommentoit yli vuorokauden vanhaan tekstiin, älä pelästy, kun kommenttisi ei tulekaan heti näkyviin saatuasi "kommentti lähetetty" -viestin: se ei ole kadonnut tyhjyyteen, vaan odottaa hyväksymistäni.